Svenska Saintpauliasällskapet
http://www.saintpauliasallskapet.se/spf/

Hur mycket vermiculite i jorden?
http://www.saintpauliasallskapet.se/spf/viewtopic.php?f=10&t=1455
Sida 1 av 1

Författare:  batski [ 2010-10-26, tis, 07:52 ]
Inläggsrubrik:  Hur mycket vermiculite i jorden?

I dag (om posten sköter sig) får jag en liten Saintpaulia rupicola-planta :D

Jag har både små lecakulor och vermiculite att blanda i vanlig krukväxtjord, men ungefär hur stora delar av varje ska blandningen bestå av?

Författare:  janne.j.j [ 2010-10-27, ons, 09:16 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur mycket vermiculite i jorden?

Hej , janne här . Hemskt många som är inne och läser men utan att svara eller hur ?kanske nyhetstörstande nybörjare allihopa precis som vi ?! Ja ja . Detta kanske är lite sent nu men jag hittade i s paulia s odlingsråd . Där står det krukväxtsjord blandas med vermikulit och /eller perlit. 3 liter perlit och 2liter vermikulit till en 12liters jordpåse. Sen står det om leca att minsta sortens lecakulor kan användas . Ca 3 liter till 12 liter jord. Detta var vad jag hittade . Vi får hoppas proffsen kommer in snart och hjälper oss med våra frågor :-D. Mvh Janne

Författare:  batski [ 2010-10-29, fre, 21:54 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur mycket vermiculite i jorden?

Tack så mycket Janne!

Växten kom i tisdags så den är redan planterad. Det blev 2 delar jord (ICA:s ekologiska som jag redan hade hemma), 1 del vermiculite och 1 del små lecakulor. Hoppas den kommer att trivas!

Författare:  Anacondan [ 2010-11-03, ons, 19:07 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur mycket vermiculite i jorden?

Hej!
Jag har i många år kört med standardblandningen 12 delar jord, 3 delar Perlite och 2 delar Vermikullit till alla mina paulior mm. Tycker att den blandningen fungerar jättebra!
Tina

Författare:  batski [ 2010-11-03, ons, 19:58 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur mycket vermiculite i jorden?

Tack! Får se hur min blandning funkar då :roll:

Författare:  Isabell [ 2011-05-19, tor, 00:28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Hur mycket vermiculite i jorden?

Jag brukade köra med första standardblandningen jag blev rekommenderad, sen upptäckte jag att alla grupper har olika rekommendationer! Numera blandar jag på en höft, enligt en beskrivning jag fick i Uppsala botaniska trädgårds Tropiska Växthus (av den som ansvarar för saintpauliorna och deras släktingar):

Blanda i vermiculit och perlit/småleca i jorden så att det går att krama ihop jordblandningen i en hand till en boll som håller ihop, men som går lätt att peta isär med ett finger. (Jag använder nu vanlig planteringsjord som har småleca inblandat och tillsätter vermiculit och småleca - jag föredrar att använda småleca istället för den väldigt dammiga perliten)

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/